czwartek, 16 lutego 2017

Superwarzywo: Jarmuż

Co to znaczy "superfoods"?
Superżywność (superfoods) są to składniki, które uważane są za produkty spożywcze posiadające stosunkowo wysokie wartości odżywcze w porównaniu z innymi produktami. 
Najczęściej pod pojęciem "superfood" można znaleźć dziwne, sproszkowane ekstrakty i egzotyczne rośliny. Tymczasem takim "superfoodem" jest również jarmuż, popularne europejskie warzywo.

Czym jest jedno z najpopularniejszych warzyw ostatnich lat?
Mimo, że jesteśmy w samym środku zimy, trwa sezon na jarmuż. Powinniśmy jak najlepiej go wykorzystać. Jarmuż to jedna z odmian kapusty warzywnej.
Wartości odżywcze jarmużu
Jarmuż jest uważany za superżywność ze względu na bardzo duże stężenie substancji odżywczych. Mówiąc bardziej po ludzku, zawiera stosunkowo dużo cennych składników i właściwości w porównaniu do innych warzyw. Najważniejsze z nich to:
Jak możemy wykorzystać jarmuż w naszej kuchni?
Dla osób które nigdy wcześniej nie jadły jarmużu, może to stanowić pewna barierę, jednak warto się przełamać i wprowadzić jarmuż do naszej kuchni, ponieważ jest to bardzo wszechstronne warzywo.
Najprostszym daniem jakie możemy przygotować są chipsy z jarmużu. Jest to zdrowa alternatywa dla zwykłych ziemniaczanych czipsów. Aby przygotować takie zdrowe chipsy, wystarczy porwać jarmuż na małe kawałki i usunąć twarde części łodygi. Następnie rozłożyć kawałki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posypać solą lub innymi przyprawami i skropić oliwą i piec kilka minut w max. 150 stopniach, aby się nie spaliły.
Co oprócz chipsów?
Jeżeli natomiast nie przepadacie za smakiem jarmużu, warto pomyśleć o włączeniu go do koktajli w połączeniu np. z jabłkiem, kiwi, natką pietruszki, sokiem z marchwi, mango, selerem naciowym, mlekiem kokosowym.
Moje ulubione pomysły na smoothie z jarmużu to:
  • garść jarmużu
    banany
    mango 
    1 łyżeczka młodego jęczmienia 
    pół szklanki wody

  • garść jarmużu 
    pomarańcze
     
    1 grejpfrut

  • 1 duży liść jarmużu bez łodygi
    1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
    sok z 1 limonki
    1 szklanka wody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz