Dzisiaj mała odmiana, ponieważ podzielę
się z Wami prostym i pysznym przepisem na śniadanie, które sprawi, że
dostaniecie z rana potężnego kopa do działania. Zapomnijcie o nudnych
kanapkach. Moja propozycja to płatki owsiane z tartym jabłkiem, orzechami i
miodem. Wiem, że brzmi skomplikowanie jak na poranne rozleniwienie, ale wierzcie mi, sama nie jestem skłonna z rana krzątać się po kuchni, żeby coś sobie przygotować. Jeżeli wieczorem przygotujemy sobie składniki, rano wystarczy 5 minut
na dokończenie dania. Musli doprawia się lekko sokiem z cytryny; aby
składniki się ładnie połączyły można dodać trochę słodzonego mleka skondensowanego
lub innego składnika – ja ostatnio dodawałam mleka kokosowego - takiego [KLIK]. Natomiast nie uwzględniłam tego dodatku w obliczonej wartości odżywczej.
Uważam, że jest
to idealne rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za konwencjonalną
owsianką i produktami mlecznymi. Brzmi niepozornie, natomiast jest kopalnią kwasów
omega-3, błonnika, witamin i składników mineralnych, a przy tym w smaku jest obłędne. Naprawdę polecam!
Płatki owsiane z tartym jabłkiem, orzechami i miodem
- płatki owsiane błyskawiczne lub górskie 60 g (3 łyżki)
- jabłko ze skórką utarte na dużej tarce 100 g (mała sztuka)
- orzechy włoskie 30 g (garść)
- miód pszczeli 25 g (1 łyżka)
- sok z cytryny 7 g (1 łyżka)
- opcjonalnie: mleko zagęszczone/mleko kokosowe/inny dodatek do smaku
Wykonanie:
Poprzedniego dnia wieczorem wsypujemy płatki owsiane do miseczki i zalewamy wodą do poziomu płatków. Możemy tego dnia przygotować także orzechy (jak wiadomo rano nie będzie się chciało...). Zamiast orzechów włoskich możemy dodać np. posiekane migdały.
Następnego dnia
rano do miseczki z płatkami ucieramy na tarce jabłko razem ze skórką. Dodajemy
orzechy, miód i sok z cytryny oraz ewentualnie mleko. Wszystko mieszamy. A później uważamy i pilnujemy, żeby ktoś nam tego nie zjadł ;) Można jeść od razu lub trzymać w
lodówce przez kilka godzin.
A teraz trochę o wartości odżywczej tego „cuda”. Porcja opisana powyżej to około 220 gramów o wartości energetycznej około 550 kcal, co oznacza, że przy średnim dobowym zapotrzebowaniu kalorycznym na poziomie 2000 kcal, stanowi zalecane 25-30% energii ze śniadania. Resztę wartości zamieściłam poniżej w tabelce. Dla mikroskładników podaję również średnie zapotrzebowanie. Wartości referencyjne odnoszą się w większości przypadków do młodych kobiet i mężczyzn w wieku powyżej 19 lat. Na zielono zaznaczyłam wartościowe składniki, których w musli jest naprawdę sporo.
Energia (kcal)
|
543
|
Białko (g)
|
12,5
|
Tłuszcz (g)
|
22,8
|
kw. tł. nasycone (g)
|
2,76
|
kw. tł. jednonienasycone (g)
|
4,40
|
kw. tł. wielonienasycone (g)
|
14,18
|
Cholesterol
(mg)
|
0
|
Węglowodany ogółem (g)
|
79,6
|
Sacharoza
(g)
|
4,8
|
Laktoza (g)
|
0,0
|
Błonnik
pokarmowy (g)
|
8,2
|
Norma (K-kobiety,
M-mężczyźni)
|
||
Sód (mg)
|
8
|
1500
|
Potas (mg)
|
524
|
4700
|
Wapń (mg)
|
67
|
1000
|
Fosfor (mg)
|
374
|
700
|
Magnez (mg)
|
112
|
K 310, M 400
|
Żelazo (mg)
|
3,4
|
K 18, M 10
|
Cynk (mg)
|
2,87
|
K 8, M 11
|
Miedź (μg)
|
0,49
|
0,9
|
Norma (K-kobiety, M-mężczyźni)
|
||
A (μg)
|
6
|
K 700, M 900
|
E (mg)
|
2,36
|
K 8, M 10
|
B1 (mg)
|
0,432
|
K 1,1, M 1,3
|
B2 (mg)
|
0,164
|
K 1,1, M 1,3
|
B3 (mg)
|
1,11
|
K 14, M 16
|
B6 (mg)
|
0,35
|
1,3
|
Foliany (μg)
|
78,2
|
400
|
C (mg)
|
14,8
|
K 75, M 90
|
Przepis na podstawie "Leki z Bożej Apteki dzieciom" J. Schulz, E. Uberhuber, Warszawa, 1991.
Referencyjne wartości spożycia pochodzą z Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2012.
Składniki wyliczone przeze mnie na podstawie "Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw" Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Iwanow Krystyna, PZWL, 2012.